Когато са записвали поредния си хит, звездите от родната поп

...
 Когато са записвали поредния си хит, звездите от родната поп
Коментари Харесай

В открит урок деца от „Столипиново” направиха танц на пътните знаци

 Когато са записвали следващия си шлагер, звездите от родната поп сцена Михаела Филева и Били Хлапето надали са очаквали, че парчето им ще учи „ Столипиново ” на безвредно придвижване по пътищата. Малчугани от детска градина „ Щастливо детство ” направиха по песента им „ Когато ми трябваш ” танц на пътните знаци. Изиграха го с окачени на гърдите предизвестия за притеснение на пътя и ограничаване на скоростта до 50 км/час. А да оцени до каква степен са усвоили разпоредбите за придвижване, персонално се зае началникът на Шесто РУП Николай Кирков. Откритият урок в детското заведение бе в границите на Седмицата на подвижността.

 Още на вратата всеки посетител получи филиз здравец и благопожелание за безвреден път. „ Не е просто отчитане на активност - акцентира директорката Евгения Попиванова във вътрешния двор, декориран с детски рисунки и знаци за неразрешено паркиране и път без преимущество. - В началото на образователната година в припадък на емоционалност се помолих някой да бди над децата. Но с молебствия няма да стане. Лозето желае мотика. От нас зависи най-малките да познават разпоредбите и да останат живи и здрави. ”

Детска градина " Щастливо детство " в Столипиново изпрати своите " зрелостници "

 С розова фльонга и раница на тил 6-годишната Рая първа излезе на спонтанната сцена и си призна, че е учила буквите, само че не толкоз старателно разпоредбите за придвижване. Връстниците се заеха да <210> покажат по какъв начин може да се направи странствуване без произшествие. Инциденти в действителност имаше, само че единствено в стихчетата от програмата - топка падна под тролея, изпатиха си и едни юнаци, които не спазвали пътните знаци. След гатанки за пешеходната пътека и светофара пристигна ред на същинско съревнование, в което се спуснаха тимовете „ Мотористи ” и „ Автомобилисти ”. Шефът на Шесто РУП комисар Николай Кирков, шефката на отдела по обучение в регион „ Източен ” Стефка Симеонова и зам.-кметицата Милка Тодорова образуваха небрежно жури, което да подвига авансово готови табелки с оценки като в тогавашната тв конкуренция „ Бързи, смели, сръчни ”. Още в първата игра хлапетата покриха и двата съществени критерия - експедитивност и акуратност. С щафетно тичане те съумяха да подредят вярно цветовете на светофара. И за всички стана ясно, че зелено значи разрешено.

 Последва танц с копринени ленти в черно и бяло по различен шлагер, този път от международните ранглисти. Избрахме мудна ария, с цел да покажем, че на улицата би трябвало да се движим с този темп, а двата цвята символизират „ зебрата ”, изясни Евгения Попиванова. Музиката и танцът в ДГ „ Щастливо детство ” са първи помощници на педагогическия екип да стигне до децата посредством нещо, което им е в кръвта и бързо ги увлича.

 Във второто съревнование по сигурност на придвижването малчуганите без усложнение подредиха пъзел от знаците за подлез, кръстовище с кръгово придвижване и спирка. И тимовете „ Мотористи ” и „ Автомобилисти ” приключиха наедно.

„ Това, което се прави тук, би трябвало да е образец за града. Всичко става не по обвързване, а от сърце ”, сподели райкметът на „ Източен ” Николай Чунчуков. И си напомни по какъв начин преди няколко дни видял да се минава на прелез със спуснати бариери. Запитах се за къде бързат тези хора и какво ще изгубят, в случай че изчакат 5 минути, показа той. Призова децата от най-ранна възраст да учат разпоредбите. И даже да вършат забележка на възрастните, в случай че улисани в гневния темп на деня, превишат скоростта или лишават преимущество.

 Точно по този начин прави 6-годишната Азусена. Щом се качим в колата, почва да подлага на критика татко си по какъв начин кара, описа майка й Даниела Андонова. Семейството живее на ул. „ Крайречна ”. Оттам до детската градина са няколко спирки и заран майка и дъщеря се качват от обръщалото на рейс 6 или 26. Много е натоварено придвижването, само че съм удовлетворена - стопират, с цел да ни дадат път, описа Даниела.

 Най-тежка е обстановката в махалата на улиците „ Ландос ” и „ Крайна ”, където непрекъснато има хора по пътното платно, сподели служителят на реда Кирил Рангелов от Шесто РУП. В тези сектори е засилено наличието на униформените. За педагозите пък най-голямото предизвикателство е да приучат към обикновени правила децата от застроените с противозаконни къщи терени, където въобще към този момент няма улици. Всяко хлапе след открития урок получи подарък - управление по какъв начин да се движи в града. 6-годишният Гюлдан се надява то да му е потребно освен в този момент, когато е пешеходец и кара колело, само че и когато порасне и седне зад кормилото на BMW.

 През октомври Районното ръководство и детската градина ще създадат дружно и изнесено занимание на ул. „ Вратцата ”, даде дума комисар Кирков. Тя е по маршрута до ДГ " Щастливо детство ". Тогава децата ще упражнят знанията си в действителна среда, движейки се из квартала и пресичайки пътното платно.

Инфо: www.marica.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР